[Move Your Body] 睇完當做咗運動!童年伴你成長的TVB運動劇

廣告
廣告

那些年的TVB劇集都很多回憶很好看,雖然看到中後段都是以感情線為主題,但以下幾套以游泳、劍擊、柔道、騎師及桌球為主題的劇集,都看得很熱血啊!

戀愛自由式

除咗超經典嘅破冰轉身之外,仲有個喺結局先出現嘅片石轉身都好犀利架!演員方面,有齊Bobo陳文媛、蕭正楠、Bosco、傅穎、Stephy當年的青春偶像。主題曲《可疑密友》都好好聽,而家唱K都會點黎唱!

伴你成長的TVB運動劇-戀愛自由式

伴你成長的TVB運動劇-戀愛自由式

廣告
廣告

當四葉草碰上劍尖時

TVB繼呢套之後,好似都未有咁青春、又講校園嘅青春劇。以劍擊為主題的《當四葉草碰上劍尖時》,男主角李逸朗同李雨陽當年都好吸睛,女角方面有2R、唐詩詠仲有姚子羚。劇中仲有好多明星客串,例如有梁漢文做教練!

伴你成長的TVB運動劇-當四葉草碰上劍尖時

伴你成長的TVB運動劇-當四葉草碰上劍尖時

廣告

撻出愛火花

可以話係謝霆鋒第一套入屋電視劇,飾演靚仔太子爺,然後極速考到柔道黑帶。然後同張燊悅陷入四角戀之中,但最後都有情人終成眷屬,仲打柔道打到去日本添。

伴你成長的TVB運動劇-撻出愛火花

勇往直前

故事講到一匹名不經傳的黑馬小飛象,被馬浚偉飾演嘅甘元訓練下成為冠軍馬,當年仲有香港余詠詩女騎師粉墨登場做其中一角,而家佢已經成為香港首為女副練馬師。

伴你成長的TVB運動劇-勇往直前

桌球天王

講起桌球天王一定諗起倚天Cue,入面嘅花式真係世界級,周麗淇仲係劇中嘅女將。

伴你成長的TVB運動劇-桌球天王