文青與Hip Hop都爭住戴嘅「眼鏡鏈」,可能係最燦爛嘅奶奶Style!

時裝界永遠散發著一種「估你唔到」的誘惑魅力,識揀眼鏡襯衫都未夠Fashion,識用奶奶Style的眼鏡鏈搭配就更高招!最愛去年Fashion Show上Gucci用復古文青Style襯眼鏡鏈,不震最震驚的絕對是Balenciaga科幻又浮誇的眼鏡鏈。

廣告

天性Wild的歐美妹子可以將浮誇的粗眼鏡鏈駕馭得剛好。同時好想推介彩色珠珠和彩色流蘇的版本,好適合旅行搭配啊!

一向好喜歡Dara的Cool Girl Style,看到她早前以Beret襯上金色太陽眼鏡連幼身眼鏡鏈,將白Tee+牛仔褲的時尚感大大提升。

第一眼看到眼鏡鏈總覺得好難搭配,但原來襯到很多不同Style的話型,Hip-hop、文青、High-street、Vintage一樣無難度。

眼鏡鏈的應用不只限於太陽眼鏡,配有眼鏡鏈的普通眼鏡和有色鏡片款都很不錯。

日本妹子用布料或皮繩製作的眼鏡鏈好有Feel,少了幾分時尚也多了幾分格調。

同場加映眼鏡鏈的變身Version──眼鏡Holder頸鏈,不戴時同樣可以把眼鏡掛在身上,但戴的時候就是從Holder位取出,不會連著鏈配戴,但掛頸的效果和眼頸鏈很相似,用來點綴造型好方便!

其實眼鏡鏈的熱潮並不是女生專屬,男生一樣好流行,你們好愛的Zico還有Bumzu等等的Hip Hop老公都把眼鏡鏈搭配得好好,大可以和男朋友一起配襯眼頸鏈,曬曬恩愛~

All Photos from Internet