拜年唔洗得頭都要美美的!5分鐘冷帽編髮教學

廣告

長輩成日都話新年唔可以洗頭,話會洗走哂啲財運喎,但係唔洗頭咪搞到個頭好難睇,係啲姨媽姑姐面前點可以失威㗎!😤 就算戴帽都要美美的,所以今次都教大家只需要5分鐘就可以搞掂嘅「冷帽編髮」,等大家可以美美的迎接新一年!

Step 1:先戴上冷帽(其他帽子也可以喔!),再將頭髮對分再分成兩份。

Step 2將髮束向外扭大概6次,扭成麻花辮至髮束一半位置。
Step 3用橡筋繞緊,再用出髮束遮蓋橡筋,將髮束尾端收好。


Step 4將麻花辮輕輕逐少拉鬆,切記越鬆會更好看!
Step 5髮束下半部分重複Step 2-4


Step 6同樣用髮束繞過橡筋,用黑色扁夾收好。
Step 7 :另一半髮束重複Step 1 - 6。

切記要用造型器將耳邊、臉頰、瀏海的頭髮都要輕輕夾曲,這樣才能打造出完美造型!

ghd gold®造型夾 HK$1980 ( 2月16日推出)

在耳朵對上的位置拉出少許碎髮並夾曲,有助修飾臉型喔!

這樣簡易的冷帽編髮就完成了!祝大家新年快樂,身體健康,今年整年都美美的!