拯救扁塌髮型!頭髮幼薄女生必學!

每年一踏入春天,天氣又潮濕又焗,頭髮好易塌晒落嚟,尤其係本身髮質好軟好幼嘅女仔,個頭成日會比啲濕氣搞到塌晒落嚟,望落仲要好笠好稀疏咁,點set都救唔返😭 既然天生髮質無得改變,就可以靠後天努力改善!其實可以從洗頭吹頭等日常清潔等程序做起,記住以下6點,搵返屬於幼髮女嘅蓬鬆感同空氣感啦~

廣告

去油洗頭水 + 迷迭香(rosemary)精油

我地可以係洗頭水入面添加精油成分,給予頭皮滋養,幫頭髮做個spa。去油/防脫髮洗頭水可以喺潮濕天氣下令我地本身塌晒落嚟嘅頭髮睇落乾爽啲,無咁貼服!滴幾滴迷迭香精油落洗頭水可以防脫髮,梳頭嘅時候真係甩少好多㗎~

▲ AVEDA invati advanced™系列

 

▲ 法國Mességué | 有機迷迭香精油

 

 

低溫吹頭

吹頭時,風筒位置避免離髮絲同頭皮太近,記得要保持一個手掌位距離!而且要較低風筒溫度,然後用手撥散頭頂嘅頭髮,唔好用梳梳頭啲頭髮貼晒先吹。吹瀏海嘅時候逆頭髮生長方向將頭髮吹乾,有助豎起髮根,營造蓬鬆感~ 梳頭時可以使用粟米夾或圓梳,以加強髮根位置力量,令髮型看起來更有空氣感!

按摩頭皮

頭頂上方有個「百會穴」,每日用指腹喺呢個位置按摩可以促進頭皮嘅血液循環,透過按摩「百會穴」可以促進頭髮發育嘅毛囊。不僅能夠預防掉髮,還能讓頭髮的生長狀況更健康。

 

閃電線分髮

將髮型中線利用尖尾梳後端在頭頂上劃出「閃電型」的線條,經過左右置換嘅髮線會比原本單一方向分界更高聳。用「閃電界」讓髮絲縱橫交錯,比起清楚分界,好似閃電般嘅交錯分髮,可以令頭頂看起來更豐盈不扁塌!

 

Dry Shampoo

乾洗噴霧可吸附頭皮上的油脂,同時為頭髮增添質感,一次過改善過油及扁塌的問題。天氣太潮濕嘅時候有時半日個頭已經塌晒,呢個時候就要用dry shampoo急救!在頭頂、髮界位置,將頭髮分成 6 等份噴上dry shampoo,然後用手指或梳向髮界逆向撥鬆,令粉末吸收油脂同時將空氣帶進髮根之間,塑造出蓬鬆感。

▲ GOLDWELL Kerasilk Repower Volume Dry Shampoo 豐盈清爽噴霧

▲ KMS HAIRPLAY Makeover Spray 玩髮清爽噴霧

 

 

Mineral Powder

有時出外流汗,瀏海黏實晒就會變「Barcode陰」!要急救油瀏海,但又無dry shampoo係身,其實可以用平時化妝嘅mineral powder或蜜粉拍喺瀏海上,再撥弄抓鬆,就可回復清爽啦~
Innisfree控油礦物質散粉

 

如果常用造型產品,那必須每星期都用一次深層清潔的洗髮產品,以保持頭皮清潔和健康。


相關產品:

1. 去角質:AVEDA invati advanced™頭皮淨化洗髮水蘊含冬青樹提煉的水楊酸,能去除頭皮的老化角質,清除堵塞毛孔的產品積聚物。滋養配方有效潔淨頭髮,能防止洗髮引致破損折斷。為豐盈濃密頭髮打好基礎。
售價: HK$330 (200ml) / HK$1,240 (1000ml)

2. 輕盈濃密:AVEDA invati advanced™強韌髮質護髮素,即時增厚頭髮,締造輕盈滋潤的效果,能保護髮絲免受破損。天然萃取成份2氨基酸能模仿頭髮的組織,幫助頭髮從根部至末端都回復強韌,讓頭髮於一整天都時刻保持濃密豐厚。
售價: HK$330 (200ml) / HK$1,240 (1000ml)

3. 法國Mességué | 有機迷迭香精油
在古代,迷迭香在地中海盆地被廣泛種植,查理曼將它帶到法國,教導農民種植。傳說迷迭香是天使給予匈牙利女王用作治病的水其中的一個成份,而在整個歐洲大受歡迎。
售價: HK$85 (10ml)
www.simplynation.com.hk

4. GOLDWELL Kerasilk Repower Volume Dry Shampoo 豐盈清爽噴霧
非壓縮性的清爽噴霧揉合兩種革命性粉末配方,毋須沖洗仍能潔淨髮絲,不會殘留白色粉末,有效將髮絲上的多餘油脂和殘餘物吸走,使髮絲回復清爽無重,帶來自然豐盈效果。建議用法:於需要時使用。搖勻後,把豐盈清爽噴霧均勻地噴在乾髮上,並加以梳理。
售價:HK$230 (200ml)

5. KMS HAIRPLAY Makeover Spray 玩髮清爽噴霧
於重塑造型時,能快速吸附油脂為頭髮乾洗,改善扁塌情況。揉合「創新塑型配方」,當中的大米粉末能創造線條感及吸附油脂,而特殊推進系統則可令微細的大米粉末均匀地分佈在頭髮上。建議用法:搖勻後噴在乾髮上,以指尖從髮根到髮尾抓梳,幫助吸附油脂;在髮中及髮尾分層噴上可加強層次感。
售價:HK$230 (250ml)

6. Innisfree控油礦物質散粉
保持清爽嬰兒皮膚,不氾油光的控油粉末
吸走油脂粉末及控油礦物粉能有效吸走過盛油脂,使皮膚像剛化妝般清爽明亮。
售價: HK$54 (5g)