[BEAUTY] 啤酒可以收毛孔?五大食物美容偏方你敢唔敢試?

有無諗過啤酒可以收毛孔?茶包可以增長睫毛?一啲平時好中意食嘅野原來可以攞嚟敷落塊面度!坊間實在有太多護膚偏方,例如范爺會用甘油條美白、Miranda Kerr用水蛭抗衰老,真係唔係個個敢試!不如試下由入門級開始,從食物入手,簡單之餘又比較易懂接受,話唔定會有意想不到嘅效果添呀😏

啤酒縮毛孔

將啤酒倒入碗,把藥用棉紗浸入啤酒約3分鐘,取出棉紗,敷在臉上約半個小時,如果棉紗中的水分被吸乾,可以按照前兩步浸泡後再敷3次。取下棉紗後,你會發現皮膚變得緊緻,而且毛孔也縮小了。

隔夜茶增長睫毛

將喝剩的茶晾涼,在睡前或隔天清晨,利用棉花棒沾濕眼睫毛,可達到增長睫毛的功效。如將使用後的茶包,熱熱地敷在眼部,也能去掉黑眼圈!

生薯仔片去痘

將生薯仔切成薄片,要非常非常的薄。貼在痘痘上,真的會消紅腫,堅持敷兩天痘痘就會謝了還不會有嚴重痘印。緊記薯仔要切得很薄,而且沒水分就要立即換一塊新的。

食醋浸黃豆去斑

以500克食醋浸250克黃豆,將瓶蓋密封放15天,之後每日取10至15粒黃豆在早餐後進食,對褪減臉部色斑很有功效,同時有降低膽固醇和改善肝功能的效果!

紅糖+蜂蜜去黑頭

用2-3勺蜂蜜再放入少許紅糖,調和後均勻地塗到鼻部,用雙手不停按摩黑頭較多位置約5分鐘,之後用清水沖洗乾淨即可!小貼士:按摩時要溫柔點不要太大力。

護膚效果因人而異,一定要持之而行先得㗎!同埋大家記住睇清楚對呢啲材料無敏感先好用呀!