[BEAUTY] 爽膚水點只拍上面咁簡單?搽啱方法有精華級護膚效果!

好多女仔會覺得精華、面霜對皮膚好重要,但其實最基本而又成日被忽略嘅爽膚水先係我地護膚嘅第一步呀!但唔好以為淨係清潔完拍上面咁簡單,用啱方法嘅話爽膚水可以幫皮膚鎖住水分、鎮靜皮膚、收縮毛孔、控油甚至去角質😎 大家記得唔好懶惰,做足每個steps,分分鐘精華都慳返𠻹,爽膚水真係皮膚最好嘅朋友嚟㗎!

黃金一分鐘

在潔面後1分鐘內,應該立即給拍上爽膚水,這樣可以提高皮膚的含水量,而且鎖上水分。緊記不要等到臉上的水乾了後才拍爽膚水,否則爽膚水的補水功效會減半。

用在精華前

有人認為精華素要直接塗在肌膚上才可發揮最大功效,但在使用精華前,應先塗上爽膚水,因爽膚水可滋潤角質層細胞,且進一步清潔肌膚,這時塗精華素才是肌膚最吸收的時候。

配合化妝綿使用

塗爽膚水的時候,將適量的爽膚水倒入化妝棉,然後由內向外順著臉上的紋路輕輕擦拭,這樣可以有利於爽膚水進入到肌膚內。緊記不要過分拉扯皮膚!否則很容影有細紋出現。而額頭與鼻子部位油脂分泌較多,可以用綿敷久一點。

手部按摩

在塗爽膚水後可搓熱雙手,輕輕放在面上按壓(緊記雙手要洗乾淨!),手的溫度可讓爽膚水更易被肌膚吸收,之後再塗上精華或乳液,效果加倍,更易滲透。

去角質

敏感皮膚的人都會很怕用去角質產品或磨沙,所以導致面部皮膚角質變厚、皮膚欠光澤暗黃和缺乏彈性。不妨試試用化妝棉沾上爽膚水,在比較容易現成角質層增厚的部位,如鼻翼、下巴、額頭等位置輕輕多抹幾下,增厚的角質便會被帶走!