[LIFE] 月光族學儲錢?囉嗦過呀媽嘅記帳APP你夠唔夠膽用!

成日用記帳App都會3分鐘熱度,有時又mark啲唔mark啲,記低咗又未必真係幫到自己理財,但如果有呀爸呀媽鞭策會唔會有效啲呢?而家有隻記帳App模仿爸媽嘮叨,每次記錄支出都會比呀媽「鵝」,以互動形式提醒我地要慳啲洗,有收入又會有鼓勵說話,真係好sweet呀!另外仲有啲App可以直接用錄音mark數,又方便又超級好玩,無藉口唔記帳啦✏️

碎碎念記帳 NaggingMoney

 

 

這款有趣的記帳APP就如同嘮叨的爸媽,一開始可以選擇爸爸或絲媽來掌握你的理財規劃,只要你紀錄一項支出,它就會嘮叨不停!但相對,如果存錢或薪水入帳,它也會發出鼓勵說話!碎碎念記帳具備所有基本的支出項目、花費,還可以自己項目,加上有爸媽的鞭策,對不愛記帳的你會很有幫助喔!

哈啦Money記帳

 

總覺得記帳很麻煩,連打字都懶?這時候你就需要哈啦Money記帳!這款APP是出了名的懶人記帳程式,不用動手按數字,只要打開麥克風,語音即可記錄,對於事業繁忙或是慵懶的人都是一大福音啊!除了基本的紀錄支出、發票掃描、消費比較量化表等等功能外,還有怪物養成遊戲,每紀錄一筆款項,怪物的經驗值就會提升,升級後的怪物會有不同的樣貌,好玩又方便,沒有不記帳的藉口了吧?

家計簿

這款APP的介面就是白色的P助(Piske)和紅色的兔兔(Usagi),兩位可愛的人物將以各種面貌穿梭在這款記帳程式中。整個App的風格是以兔兔和P助的故事作為背景,讓你在紀錄的過程中也能被兩隻動物的可愛動作給萌到,每個細節位都會有兔子的動畫。而且App裡的所有項目都簡單易用,十分清晰,適合喜歡可愛和簡潔的你!