[EATGIRL] 日本IG大熱:超萌迷你卡通蕨餅!

好多人都會分唔清蕨餅同糯米糍,因為大家口感都係煙煙韌韌,但其實蕨餅係日本傳統嘅和菓子之一,編輯最愛灑上抹茶粉食,細細舊真係食唔停口!最近日本IG上興起了一股「卡通造型迷你蕨餅」熱潮,將平時正正方方嘅蕨餅整成一粒粒,再畫唔同卡通人物嘅樣上去,可愛到唔捨得食呀!同埋平時賣得好貴嘅蕨餅原來超易整,手殘女都0失敗,仲要$50內搞掂,鐘意食嘅朋友不妨試下DIY👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳

蕨餅(わらびもち)是日本傳統的和菓子之一,口感軟滑煙韌,像糯米糍一樣,很多人會分不清蕨餅和糯米糍,蕨餅主要是用蕨餅粉弄成的,並不是糯米粉,所以其實蕨餅入口較清爽彈牙,不會有糯米糍那種粘牙的感覺。最受歡迎的吃法是撲上黃豆粉或抹茶粉,秋天的時候作為飯後甜點,配一杯熱茶真令人心曠神怡!

最近日本IG上興起了一股「卡通造型迷你蕨餅」(きゃらびもち)的熱潮,蕨餅不再是正正方方灑上黃豆粉,而是將蕨餅做成超小顆的卡通造型,這些迷你蕨餅可愛又神似,怎捨得吃啊?(不過畢竟這麼多小顆粒連在一起,有密集恐懼的朋友就未必會喜歡了) 齊來看看不同經典卡通造型的蕨餅!

 

坊間售賣的蕨餅,價錢貴份量卻少得可憐,令人不敢多吃。原來只需5種材料,5個簡易步驟,不需$50就可以造出3-4人份量的蕨餅!0失敗又可以做出超美的日式甜點,可放上IG又可分給朋友吃,大家快點去試試吧!

傳統蕨餅材料:

蕨餅粉…………….. 100g

幼砂糖(黃糖更佳)…………….. 80g

……………….. 400mL

黃豆粉………………. 40g

幼砂糖………………. 1tbsp

Photo:[email protected]ビデリシャス - おいしい動画