[BEAUTY] 渡邊直美專屬IG Story Filter好好玩!想變身就Save埋女神美妝清單!

日本搞笑藝人渡邊直美嘅化妝技巧一直都無庸置疑,精緻中帶點氣勢嘅妝容加上直率自然嘅性格令佢喺台上充滿自信,令人好羨慕呀!大家知唔知最近Instagram又有新update,推出咗唔同藝人嘅專屬 IG story filter,渡邊直美仲係亞洲第一個名人擁有㖭呀,大家可以一秒化身直美啦,勁可愛😍 想真正學習佢嘅化妝技巧?即get渡邊直美私心推介美容化妝單品!

唇膏

LE WATOSA  

- WLipstick 482

品牌創辦人是日本美髮美妝藝術家渡邊三郎先生,他將時尚風格加入產品包裝,令人一看就覺得充滿現代感。但這牌子絕對是內外兼備,尤其是唇膏,顯色又易推,還很持久!482號色便是渡邊直美最愛的色號,正統的大紅色,給人幹練優雅的印象。

粉底

CEFINE

- SILK WET POWDER

Cenfine是一個日本高級美容品牌,在普通藥妝店或百貨公司是不能買到的,只能透過業界化妝師、高級美容院、皮膚科診所才能購入。渡邊直美在youtube上分享的美妝片中曾出現過這粉餅,直美用cefine輕輕一印上一層,已經將整個下巴的痘痘完美覆蓋。重點是可以乾濕兩用,超方便,而且透薄又有著極高遮瑕力,遇水遇汗都持久不脫妝!

眼影

LIME CRIME

- VENUS  XL

這款眼影盤包裝華麗,主打粉粉紅紅紫紫的顏色。粉質幼細,霧面得來不會太乾,珠光亦不會太閃,夠自然!直美不用眼影掃,直接用手指沾上粉,大範圍塗抹在眼皮上。然後在雙眼皮位置加深顏色,畫出輪廓。

妝前打底

DERPHARM

- Postpeel lotion保濕化妝水

日本皮膚診所很愛用的牌子,宣稱即使皮膚過敏或遇上問題時都能用,合透明質酸、甘油等的保濕成分,低刺激性但保濕度極高,也不怕會起粒粒。妝前用來打底的話妝容會很貼服,滋潤得來也不會起「擦膠粒」!