[LIFE] 狗仔都有自拍Filter?Snapchat新推「狗仔專用濾鏡」!

Snapchat算係Filter界嘅始祖,呢個功能一推出即刻風靡萬千少女,有啲女仔仲進化到唔用濾鏡影相唔得㖭呀!當中最受歡迎嘅Filter一定係「狗仔樣」,相信唔少有養狗狗嘅主人都一定試過影自己隻狗試下可唔可以「狗扮狗」😝 但其實舊慮鏡係偵測唔到動物面部,但Snapchat早於上年10月出過為貓而設嘅貓貓濾鏡(Cat Lenses),而家再度推出狗狗濾鏡(Dog Lenses),等用家為寵物影相時可以加入各種得意動畫效果,令相片變得更生動之餘仲可以同佢地一齊扮少女用Filter自拍可愛呃Like相㖭!

狗狗濾鏡

狗狗濾鏡

Snapchat算是濾鏡界的「始祖」,常常更新的有趣濾鏡很受用家歡迎。現在更可以將濾鏡用在心愛的寵物上,絕對是主人的福音!他們亦早於10月推出過為貓而設的貓貓濾鏡(Cat Lenses),一眾貓奴們率先為他們的主人佩上可愛的裝飾。在1812月的時候再度推出狗狗濾鏡(Dog Lenses),猫狗只要被AI辨識到眼口鼻,也能加上AR面具,為牠們拍攝專屬的照片或視頻。

狗狗濾鏡

狗狗濾鏡

要打開貓狗版濾鏡,用戶只要在畫面上點一下貓狗面孔,選擇有貓狗足印圖案的濾鏡,螢幕便會彈出提示字句「用小貓或小狗試試看」就能加上,橫撥就能轉換其他AR面具,有眼鏡、Pizza、魚、蝴蝶及骨頭等不同畫案。用了猫狗濾鏡之後,一個畫面就會有兩個AR面具,主人和竉物就可以齊齊自拍。不過一個畫面就只能有一個寵物用的AR面具,有多個主子的貓狗奴們就要分開和他們拍了。同埋其實貓和狗的濾鏡是可以共用的!

狗狗濾鏡

狗狗濾鏡

狗狗濾鏡

狗狗濾鏡

Snapchat表示,目前僅有少量濾鏡適用於狗狗,將來會陸續推出更多寵物濾鏡,主人們很期待吧!